środa, 27 stycznia 2016

Kotlety z karpia w sosie czosnkowym - przepis

Cześć kociaki :)
Świeta juz dawno za nami, ale to wcale nie znaczy, że musimy rezygnować z karpia :)
U nas w domu przed świętami zazwyczaj kupujemy większa ilość ryby i mrozimy ( jak wiadomo przemrozony karp jest smaczniejszy). Po czym co jakis czas smazymy go w panierce lub robimy z niego te oto klopsiki w sosie czosnkowym. Podawane z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty smakuja wybornie tym bardziej, że karp ma swój wyjątkowy i niezastapiony  smak. 
Potrzebne składniki:
  • -500 g filetów z karpia
  • -2 cebule
  • -1 jajko
  • -2 bułki
  • -mleko
  • -koperek
  • -bulka tarta
  • - olej
  • -pieprz cytrynowy, sól
  • -śmietanka 30%
  • -śmietana 18%
  • -łyzka mąki pszennej
  • -poł głowki czosnku
  • - szklanka bulionu warzywnego

1. Karpia mielimy przez maszynkę 5 krotnie wraz z namoczoną  wcześniej w mleku  i odciśnietą bułką i smażona cebulką.
2. Dodajemy jajko, 3 łyzki bułki tartej, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem - dokładnie wyrabiamy po czym formujemy kotlety, które dodatkowo obtaczamy w bułce tartej.
3. Gotowe kotelty umieszczamy w lodówce na 30 min.
4. Sos: W rondelku umieszczamy śmietankę 30% i bulion, a nastepnie gotujemy całość razem z przeciśnietym przez praske czosnkiem. Po 10 minutach gotowania dodajemy śmietanę 18% wymieszaną z mąką i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy przez kolejne 5 minut do momentu zagęstnienia sosu.
5. Kotlety smażymy na rumiany kolor...
....i umieszczamy je w sosie - na małym ogniu gotujemy je przez 3-5 minut.
Pozdrawiam


*JOY*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz