sobota, 5 grudnia 2015

Wegański smalec z roslinnymi skwarkami - przepis

Cześć kociaki :)
Uwielbiam wegańskie przepisy ponieważ  sa zdrowe ( bez cholesterolu), sa pyszne i co najwazniejsze maja mniej kalorii niz tradycyjna ( mięsna) wersja przez co mozna zjeśc wiekszą porcje bez obawy o zbędne kalorie :)
Próbowałam wiele wersji wegańskich smalców i w każdym coś mi nie odpowiadało ( to za duzo zbędnego oleju, to nie odpowiednie przyprawy to zbyt zbity  itp.), dlatego eksperymentując znalazłam własna wersję, króra odpowiada mi smakiem , kalorycznością i idealna konsystencją. 
Jest pyszny i zdrowy, a do tego wygladem przypomina swoja tradycyja od zwierzęcą wersję - z ogóreczkiem i na chlebie żytnim jest kapitalny :)
Potrzebne składniki :
  • - 2 puszki białej fasoli ( rodzaj zalezy od preferencji)
  • -3-4 łyzki zimnej wody
  • -1 łyżeczka majeranku
  • -sól , pieprz
  • -1 średnia cebula
  • -1 jabłko
  • -1 liść laurowy
  • -2 gozdziki
  • -2 ziela angielskie
  • -2 łyzki oleju słonecznikowego
  • -2 łyzki kaszy gryczanej ( pół szkl. ugotowanej)
  • -papryka mielona wędzona

1. Cebulę i jabłko kroimy w drobna kostkę....
....po czym smażymy na łyzce oleju słonecznikowego z dodatkiem liścia laurowego, ziela i gozdzików przez kilka minut (az cebulka się zeszkli a jabłko lekko zmieknie).
2. Następnie wyciągmy przyprawy i odstawiamy patelnie do ostudzenia.
3. W czasie gdy cebulka z jabłkiem sie smaży gotujemy kasze gryczaną z odrobina soli.
4. Ugotowana kasze odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłozonego pergaminem po czym mieszamy ja z papryka wedzona i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy przez 20 minut - do momentu az stanie sie chrupiąca - to będą nasze skwarki .
5. Fasolę przekładamy do miski...
...dolewamy wodę i blenderujemy do momentu uzyskania gładkiej / jednolitej konsystencji.
6. Nastepnie doprawiamy sola, pieprzem, majerankiem...
....dodajemy kaszę i jabłka z cebulka - dokładnie mieszamy i gotowe :)
Ten smalec sprawdza sie idealnie jako przekąska na  imprezy....
świetnie smakuje równiez na krakersach :)

Pozdrawiam

*JOY*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz