środa, 30 grudnia 2015

Najlepszy przepis na bigos pieczony :)

:)
Bigos pieczony to istny rarytas....
Pieczenie sprawia że zyskuje swój niepowtarzalny smak i kolor oraz wyjątkowy aromat, którego nie odnajdziemy w takim natęzeniu z gotowanej wersji. Intensywność poszczególnych dodatków mozemy stopniowac poprzez zwiekszanie lub zmiejszanie moich proporcji, bo tak naprawdę na tym polega gotowanie by dodawac tego co lubimy więcej, i zmniejszac lub eliminowac z przepisu ten dodatek za którym nie przepadamy :)
Potrzebne składniki:
  • -3 kg kiszonej kapusty
  • -mała główka świezej białej kapusty
  • -3 laski wiejskiej kiełbasy
  • -0,5 kg boczku wędzonego
  • -3 cebule
  • -jabłko
  • -garść suszonych grzybów
  • -gęsi smalec
  • -ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, sól, pieprz
  • -pół słoiczka przecieru pomidorowego
  • -garść wędzonych sliwek
  • -2 edzone gruszki
  • -szklanka czerwonego wytrawnego wina

1. Boczek i kiełbasę bez skóry kroimy w kostkę....
.....i smażymy na gęsim tłuszczu, kiedy mięso zaczna stawac się złociste dodajemy posiekana cebulę i całość smażymy jeszcze przez kilka minut.
2. Świeżą kapustę drobno szatkujemy, a kiszoną płukamy dwukrotnie i delikatne siekamy.
3. Dodajemy pokrojone śliwki,....
.... podsmażone mięso, jabłko starte na grubych oczkach na tarce, ugotowane i pokrojone grzyby....
....wędzone gruszki, przyprawy....
.....czerwone wino....
....koncentrat i dokładnie mieszamy.
4. Całość przekładamy do gęsiarki lub innego naczynia z pokrywką i pieczemy w temp. 160 stopni przez 2 h po czym odstawiamy do wystudzenia, nastepnie lodówka i ponownie pieczemy  na drugi dzień przez 3 godziny w temp 120 stopni.
Pozdrawiam

*JOY*





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz