:)
Bigos pieczony to istny rarytas....
Pieczenie sprawia że zyskuje swój niepowtarzalny smak i kolor oraz wyjątkowy aromat, którego nie odnajdziemy w takim natęzeniu z gotowanej wersji. Intensywność poszczególnych dodatków mozemy stopniowac poprzez zwiekszanie lub zmiejszanie moich proporcji, bo tak naprawdę na tym polega gotowanie by dodawac tego co lubimy więcej, i zmniejszac lub eliminowac z przepisu ten dodatek za którym nie przepadamy :)
Potrzebne składniki:
- -3 kg kiszonej kapusty
- -mała główka świezej białej kapusty
- -3 laski wiejskiej kiełbasy
- -0,5 kg boczku wędzonego
- -3 cebule
- -jabłko
- -garść suszonych grzybów
- -gęsi smalec
- -ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, sól, pieprz
- -pół słoiczka przecieru pomidorowego
- -garść wędzonych sliwek
- -2 edzone gruszki
- -szklanka czerwonego wytrawnego wina
1. Boczek i kiełbasę bez skóry kroimy w kostkę....
.....i smażymy na gęsim tłuszczu, kiedy mięso zaczna stawac się złociste dodajemy posiekana cebulę i całość smażymy jeszcze przez kilka minut.
2. Świeżą kapustę drobno szatkujemy, a kiszoną płukamy dwukrotnie i delikatne siekamy.
3. Dodajemy pokrojone śliwki,....
.... podsmażone mięso, jabłko starte na grubych oczkach na tarce, ugotowane i pokrojone grzyby....
....wędzone gruszki, przyprawy....
.....czerwone wino....
....koncentrat i dokładnie mieszamy.
4. Całość przekładamy do gęsiarki lub innego naczynia z pokrywką i pieczemy w temp. 160 stopni przez 2 h po czym odstawiamy do wystudzenia, nastepnie lodówka i ponownie pieczemy na drugi dzień przez 3 godziny w temp 120 stopni.
Pozdrawiam
*JOY*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz