:)
Owoce morza to moje ulubione danie (wszystkie bez wyjątków).
Niestety nie przygotowywuję ich za często, lecz jak juz się zdecyduje to staram się żeby to była niezwykle smaczna uczta :)
Potrzebne składniki:
- -ośmiornica (moją miała ok. 1100g)
- -cebula
- -oliwa z oliwek (2-3 łyzki)
- -3 ząbki czosnku
- -ok. 200 ml wytrawnego wina
- -2 puszki pomidorów
- - ziele angielskie
- -listek laurowy
- -szczypta cynamonu
- -słodka papryka w proszku (chilli opcionalnie)
JAK OPRAWIĆ OŚMIORNICĘ?
1. Dobrze opłukana ośmiornicę przekładamy na deskę i odcinamy górna część.
......następnie sciągamy z niej skórę
2. By ośmiornica stała sie miękka podczas gotowania trzeba stłuc ją tłuczkiem lub dzięn wcześniej wstawić do zamrażarki.
3. Teraz odcinamy część łączącą góre z dołem.
4. Następnie w wewnetrznej części znajduje sie tzw. dziód osmiornicy który równiez wycinamy nozem
Tak przygotowana osmiornica gotowa jest do gotowania :)
1. Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę z czosnkiem.
2. Dodajemy ośmiornicę i obsmazamy ja z kazdej strony (teraz zmieni kolor z szarego na rózowy).
3. Czas na czerwone wino.....
.....i przyprawy.
4. Po kilku minutach kiedy alkohol odparuje dodajemy pomidory.
5. Teraz przykrywamy naczynie i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.
Pozdrawiam
*JOY*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz