środa, 11 lutego 2015

Biały Kebab - przepis

:)
Zapewne tym wyznaniem naraże się co po nie którym, ale muszę być z Wami szczera.....
,,Nie znoszę kebabów''
 Moj ukochany mr. T uwielbia kebaby i to z każdego mięsa, a ja w tym czasie jednak wybieram chińszczyznę....
 Jedynym wyjątkiem jest biały kebab, który nieco rózni sie od klasycznego kebaba, ale za to jest MEGA pyszny i bardzo syty -nie zmieszczę więcej niż jednego nawet gdybym się mocno starała hihi:)
Potrzebne składniki:
  • -piersi z kurczaka
  • -przyprawa do Kebaba lub swoje przyprawy (sól, papryka słodka, kolendra mielona, kmin rzymski, chilli, kurkuma, czosnek, cynamon, gorczyca, koper włoski, pieprz czarny, gożdziki, imbir, kminek, gałka muszkatołowa)
  • -oliwa
  • -2-3 serki Philadelphia
  • -mała garść startego sera zółtego (Edamski lub Gouda)
  • -pomidor
  • -ogórek
  • -hummus
  • -ketchup
  • -majonez
  • -chlebki pitta
1. Piersi kroję na mniejsze kawałki po czym polewam oliwa i posypuję przyprawami.
Mięsko powinno marynowac sie kilka godzin - najlepiej wstawić na noc do lodówki.
2. Kiedy kurczak jest już nasycony smakiem przypraw przekładam go na patelnie i smaże do momentu zrumienienia.
3. W tym czasie kroje na plasterki warzywa i przyrządzam hummus (mój przepis znajdziesz Tu ) tym razem zrobiłam wersję paprykową :)
4. Kiedy miesko jest już rumiane dodaję serki Philadelphia...
....kiedy się ładnie rozpuszczą dodaję...
...ser zółty i mieszam do całkowitego połaczenia / rozpuszczenia składników.
5. Chlebki pitta przypiekam w tosterze....
...i rozcinam do połowy.
6. Pozostało ,,składanie''....
....wewnątrz chlebka jedną stronę smaruję hummusem....
....drugą stronę smaruję ketchupem z odrobiną majonezu....
....teraz umieszczam po przeciwnych stronach warzywka....
.....a pośrodku nakładam mięsko z sosem.
Gotowe można zajadać :)
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

13 komentarzy:

  1. Pycha , pycha:) Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, jakie apetyczne, ja lubię kebab ale ten też chętnie spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki domowy to z czystą przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uszlachetniłaś pospolitego kebaba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taką wersję to ja lubię :) wiekszosc moich znajomych i domownicy byli wniebowzięci kiedy go zajadali więc tak chyba można tak powiedzieć pospolity kebab został uszlachetniony hahahah :)

      Usuń
  5. Mmmm pycha! Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, ale u nas niestety nigdzie nie mogę dostać pity.. Może w plackach do tortilli będzie równie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupiłam w Carrfour byly klasyczne I z oliwą z oliwek

      Usuń