niedziela, 18 stycznia 2015

Sushi California Roll - jak zrobić? / przepis

:)
California Roll - to odwrotne sushi maki.
 Powstały w 1960 roku w Califorrnii (stąd nazwa) gdzie japoński szef kuchni wymyślił taką oto wariację dla klasycznych sushi maki.
Oprócz tego, ze zrobione sa odwrotnie to dodatkowo ryz powinien opruszony być sezamem lub kawiorem.
1. Zaczynam od owinięcia folią spożywczą maty bambusowej - to zapobiega brudzeniu
2. Układam płatek suszonego nori.....
....następnie  na całą powierchnię nakładam ryż (jak zrobić idealny ryz do sushi pisałam Tu )...
....obsypuję go czarnym sezamem i odwracam na drugą stronę....
3. Teraz w miejscu 1/3 powierzchni nakładam rybę / owoce morza...
....a póżniej np. awokado i paprykę.
5. Czas na zwijanie...... delikatnie dociskając zwijam zawartość do samego końca.
6. Jak ciąć??
Przede wszystkim ostrym nożem najpierw tnę na pół, połówkę na pół i każdą z połówek na pół - to samo po obu stronach (masło maślane, zdjęcie pomaga ukazać o co mi chodzi :))
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz