czwartek, 30 października 2014

Makaron tagliatelle pod dyniową kołderką :) - przepis

:)
Jak nie ten to może skuszę innym przepisem z dynią:
  • -sokowanie z dynią - Tu
  • -kurczak z pieczoną dynią - Tu
  • -placuszki z dyni - Tu
  • -dyniowo - pomarańczowe muffinki z masłem orzechowym - Tu
  • -dyniowe ptysie - Tu
  • -ciasto drożdżowe z dynią - Tu
  • -sałatka z dynią - Tu
  • -chlebek dyniowy - Tu
Potrzebne składniki:
  • -makaron tagliatelle
  • -piers z kurczaka
  • -suszone pomidory w oleju
  • -czerwona paprika
  • -mała cukinia
  • -czosnek
  • -puree z dyni  (jak zrobić pisałam Tu i Tu)
  • -twardy kozi ser
  • -śmietanka 30% lub mieszanka 30% z 12% (ja użyłam jogurtu naturalnego Nadbużańskiego 9% - śmakuje jak śmietana 18% - bardzo polecam)
  • -przyprawy : płatki chilli, sól, pieprz
1. Kilka godzin wcześniej (gdy się nam spieszy 0,5 h wystarczy) marynuję piers kurczaka w oleju z suszonych pomidorow + płatki chilli + sol
2. W międzyczasie z cukini (za pomocą obieraczki) wycinam plasterki (sam miąższ czyli do miejsca kiedy zaczynaja się pestki).....
.....po czym kroję je na pół, paprykę i suszone pomidory również kroję na mniejsze kawałki.
3. Następnie smażę w marynacie kurczaka...
....i podsmżam pokrojone warzywa.
4. W miseczce obok mieszam jogurt/śmietanę z puree dyniowym
 
.... doprawiam chilli, pieprzem i wygniecionym czosnkiem.
5. Sos łączę z kurczakiem i warzywkami i dodaję ugotowany na styl al dente makaron.
6. Wierch opruszam startym kozim serem.
 
Pozdrawiam
 
*JOY*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz