środa, 2 kwietnia 2014

Zdrowe masełko z awokado :)

Czy może być coś takiego jak zdrowe masło??
Oczywiście masło z awokado :)
Awokado nazywane jest również owocem maślanym ze względu na wysoką zwartość w nim tłuszczu (do 30%), ale dobrego tłuszczu czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych, które  obniżają poziom złego cholesterolu.
Ponadto ma nie zliczoną listę wspaniałych i drogocennych wartości odżywczych dla naszego organizmu, a w konsystencji jest gładkie i kremowe, dlatego idealnie sprawdza się w roli dobroczynnego masełka. 
Innymi zaletami owocu awokado jest to, że:
  • -jest pomocny w obniżeniu ciśnienia krwi
  • - reguluje podwyższanie cukrów we krwi
  • - bogaty jest w luteinę - działa ochronnie na oczy
  • - ma w sobie: kwas foliowy, wit. B9, B6, K, E, C, karoteny, białko, magnez, wapń i fosfor
  • - wspomaga układ odpornościowy
  • - chroni organizm przed nowotworami
  • - łagodzi objawy stresu
  • -zalecane jest osobom cierpiącym na anemię

Jeżeli lubisz awokado i spodobał  Ci się pomysł na Zdrowe masełko to Zapraszam :)
Potrzebujemy:
  • -1 dojrzałe awokado
  • -pół limonki lub cytrynki
  • -szczypta soli
* Opcjonalnie możemy urozmaicić smak ząbkiem czosnku i łyżeczką oliwy *
Trik
Najlepiej wybierać w sklepie twarde owoce awokado po czym w domu owinąć je papierem/gazetą, a po kilku dniach będą dojrzałe i miękkie. 
Papier zapobiega gniciu owocu od środka :)
1.Wystarczy tylko obrać awokado ze skórki i usunąć pestkę
 
2. Następnie wlewamy sok z limonki, doprawiamy szczyptą soli i…
…blenderujemy na gładką masę.
Limonka/cytrynka sprawi, że masło nie ściemnieje.
Masełko z awokado najlepiej smakuje na świeżym chrupiącym pieczywie. Na wierch możemy nałożyć plasterek szynki, paprykę, pomidor, ogórek, ser - i wszystko na co tylko mamy ochotę, chociaż bez dodatków też pysznie smakuje :)

Pozdrawiam

=Joy=xoxo

9 komentarzy:

  1. Przyznam szczerze że nigdy nie jadłam awokado.

    OdpowiedzUsuń
  2. no wiec samo ma taki maslano mdly smak jakbyś chciala spróbowac to koniecznie musi byc dojrzale (miekkie) i na pierwszy ogien polecam wyjąć pestke polac miazsz cytrynka i posypac cukrem i łyżeczka wydobywac do skórki - ja tak jadlam pierwszy raz w zyciu kiedy bylam jeszcze mala i od pierwszego sprobowania mi posmakowalo dletego polecam na poczatek ten sposob moze i Tobie posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na kolorowe kanapki jak znalazł. Ja awokado przemycam w sałatkach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieźle nastrajający kolor, tak pozytywnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za awokado, wiem że jest zdrowe itd. Może skuszę się kiedyś na takie masełko, póki co stosuję je jako maseczkę do włosów, jeśli masz ochotę zerknąć, zapraszam http://wenus-lifestyle.pl/2014/02/maseczka-z-awokado/

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę wypróbować to masełko, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja miałam z awokado nieprzyjemne doświadczenia i boję się go :PxD

    OdpowiedzUsuń