sobota, 26 października 2013

Zupa - krem z dyni

Zacznę od tego że….
...dynia kojarzy sie nam przede wszystkim z imprezą halloweenową jak i wycinamymi w niej wzorami lampionów. W dawnych czasach kojarzyła sie z czymś mniej przyjemnym, a mianowicie z potępionymi duszami...
 
W Polsce niestety dynia jest niedoceniamym owocem. Do jej gatunku liczącego 760 odmian należą: arbuzy, melony, kabaczki, ogórki itp., a przecież ma w sobie wiele wspaniałych zalet m.in:
-niska kaloryczność ( 100g to 32kcal )
-karoten
-fosfor, żelazo, wapń
-wit. A,B1,B2, C, PP
-kwasy organiczne
 
Pestki dyni są też cennym żródłem fajnych składników w naszej diecie. 
Bogate są w łatwo strawne białka, wit. E, mikroelementy (selen, cynk, magan, magnez, miedż), a dodatkowo są niezwykle smaczne.
Przedstawiam składniki do zupki:
  • -750g dyni
  • -2 cebule
  • -2-3 ząbki czosnku
  • -1 litr bulionu warzywnego
  • -2 cm imbiru
  • -puszka mleka kokosowego
  • -sól, pieprz (opcionalnie chilli) 
  • -prażone pestki dyni

1. Zaczynamy od posiekania drobno cebulki i czosnku - smażamy na odrobinie oleju
2. Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek i kroimy w kostkę (ok. 1cm) podsmażamy na patelni.
  3. Do przygotowanego bulionu przekładamy cebulkę i dynię i starty imbir - gotujemy ok. 20 minut.
4. Pod koniec gotowania dolewamy mleko kokosowe.
5. Na samym końcu doprawiamy i mixujemy wszystko blenderem na gładki krem.

Teraz pozostało nam przełożenie zupki na talerz.
 Podajemy ją z  posypanymi prażonymi pestkami dyni i grzanką serową. 

 
Smacznego!
Pozdrawiam

=Joy= xoxo

3 komentarze: