poniedziałek, 14 października 2013

Grzyb Kombucha

Kilka miesięcy temu mój tata obdarował mnie czymś szczególnym. To coś to grzyb herbacionay nazywany również cudownym grzybkiem. Osiąga on do 20cm średnicy, a wyglądem przypomina beżowy wielowarstwowy naleśnik. Pochodzi z regionów kontynentu azjatyckiego. W Europie zachodniej i Stanach Zjednoczonych napój kombucha zyskał ogromne uznanie. Jest produkowany na dużą skalę i dostepny w sklepach ze zdrową żywnością. Naukowcy Uniwersutetu Medycznego w Łodzi odkryli, że grzyb jest ,,fabryką'' wielu korzystnych dla zdrowia zwiazków m.in. kwas glukuronowy, kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, żelazo, magnez, sód, potas, wapń, miedż, wit. B1, B2, B3, B6,B12, C.


Pewne różnice w składzie zależą od rodzaju użytej herbaty w produkcji napoju (zielona, czerwona, czarna, biała, ziołowa, mix). A teraz przedstawię Wam zalety spozywania tych wszystkich związków dla naszego zdrowia:
  • -wzmacnia układ immunologiczny
  • -pomaga zwalczyc łuszczycę
  • -wspiera profilaktyke przeziębień 
  • -hamuje rozwój grzybicy jelit
  • -reguluje przemiane materii
  • -reguluje cisnienie krwi
  • -odtruwa organizm
  • -pomaga spalać tkankę tłuszczową
  • -przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo - zasadowej organizmu (cukry, białka i tłuszcze zostaja lepiej rozłożone - dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm
  • -zmniejsza objawy menopauzy
  • -dodaje siły i poprawia koncentrację
  • -wzmacnia serce, stawy, skóre, włosy i siłę widzenia
  • -łagodzi objawy reumatyzmu
  • -zmniejsza ryzyko nowotworów
  • -wpływa kojąco na układ nerwowy
  • -skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami
  • -łagodzi objawy astmy
  • -zmniejsza poziom cholesterolu
  • -łagodzi objawy migreny


Jeżeli zdecydujesz się na zakup grzybka (na Allegro cena waha sie od 10-30zł ) to powinien on przyjść w pojemniczku z płynem. Ten płyn to tzw. ,,starter'' do przygotowania pierwszej porcji napoju.

Potrzebujemy:
  • -słój minimum 1 L
  • -serwetka, którą układamy na wierch, aby powietrze dochodziło do środka
  • -,,starter'' 50 ml - ma on w sobie dużo wytworzonych ,,dobrych'' bakterii, które hamują rozwój niepożądanych drobnoustrojów
  • -1 litr zaparzonej/ostudzonej herbaty ( 1 torebka lub łyżka herbaty na 1 litr )
  • -0,5 szklanki cukru - jest on pożywieniem dla grzybka


Co dalej?
Zaparz herbatę wsyp cukier i mieszaj żeby się rozpuścił następnie wyjmij torebkę dolej ,,starter'' . Kolejnym krokiem jest dokładne umycie grzybka z zanieczyszczeń  pod zimną bieżącą wodą, a nastepnie umieść wszystko w słoju nakryj serwetką i odstaw w ciemne miejsce ( przetrzymuj w temperaturze pokojowej ). Napój jest gotowy do picia po 10-12 dniach od przygotowania roztworu, zaraz po tym jak zostanie przefiltrowany przez filtr do kawy przelewamy go do butelki, a 50ml odlewamy i zostawiamy do kolejnej produkcji. Napój jest dość dobry i lekko gazowany (im dłużej jest przetrzymywany tym bardziej wyczuwalny jest octowy smak ). Należy pić go z umiarem, aby uniknąć objawów detoxykacji. Na poczatku 1-3 łyżek/ 3 razy dziennie, a z czasem stopniowo zwiekszac dawke ( maxymalnie do około 1 szklanki na dzień ). 


Efekty uboczne!
Napój kombucza jest silnie odtruwajacy i oczyszczający organizm. Oznacza to, że na początku detoxykacji ustroju złogów i patogenów możemy poczuć się gorzej. Wtedy należy odstawić napój na kilka dni, a jak wszystko wróci do normy wrócić do spożywania zmiejszając dawkę. 
Do najczęstszych objawów, które mogą wystapić to: biegunki, zaparcia, wzdęcia itp.
Sa to naturalne objawy organizmu na przywracanie mikroflory w jelitach. Mogą wystąpić również bóle głowy, ale wypicie większej ilości wody skutecznie zmniejszy te dolegliwości rozcieńczając usuwane toksyny i przyspieszając ich wydalanie. 


Uwaga!
Nie poleca się picia kombuchy przed snem, gdyż możemy mieć potężny ,,zastrzyk energii'' co utrudni nam zaśnięcie :) 

Czy słyszałeś/aś wcześniej o tym grzybku??
Podziel się swoja opinią :)

Pozdrawiam

=Joy= xoxo

2 komentarze:

  1. Słyszałam,że ten grzyb robi wiele dobrego ale jakoś zawsze miałam przed tym opory, ale jeśli Ty polecasz to wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń