poniedziałek, 28 października 2013

Dyniowo - pomarańczowe muffinki z masłem orzechowym

Heloooooo wszyscy :)
Kolejny dzień ,,Maratonu Dyniowego'' to pyszne aromaryczne muffiny, gdzie w ich wnętrzu ukryte są dynia i pamarańcza, a wierch okrywa kołderka z masła orzechowego z kawałeczkami kandyzowanej skórki pomararańczowej.
 Potrzebujemy:
  • -1,5 szkl. mąki pszennej
  • -0,5 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -100g masła (rozpuszczonego - ostudzonego)
  • -3 jajka
  • -130ml maślanki
  • -1 szkl. puree z dyni
  • -1 pomarańcza ( sok + starta skórka)
  • -masło orzechowe 
  • -kandyzowana skórka z pomarańczy

Ja użyłam masła z kawałkami orzechów - dodatkowa przyjemność chrupania :)
 
Mam 2 sposoby na puree z dyni.
Pierwszy: Należy wydrążyć środek z dyni, pokroić ją na spore kawałki i razem ze skórką piec w piekarniku do miekkości (170 stopni) około 1h. Następnie łyżką wydrążyć środek, zblenderować na gładko (wtedy wyglada jak na zdjeciu wyżej ) i przełożyć na drobne sitko, aby cały sok odciekł
Drugi sposób na puree zdradze kolejnym razem :)
1. Do miski wbijamy 3 jajka, maślankę i masło - mieszamy
2. Następnie dosypujemy suche składniki czyli mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i wszystko łączymy ze sobą.
Ostatnim krokiem jest dodanie puree z dyni i sok wraz ze skórką z pomarańczy.
Po dokładnym wymieszaniu przekładam gotowe ciasto do papilotek.
Muffinki pieczemy 15-20 min ( w zależności od piekarnika) w temperaturze 180 stopni.
 
Po upieczeniu czekamy aż ostygną.
Po czym nakładamy na wierch ulubione masło orzechowe i posypojemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.
 
I gotowe :)
 

Pozdrawiam 

=Joy= xoxo

5 komentarzy:

  1. Dyniowe pyszności! :) Wspaniały blog,super szablon, oczywiście obserwuję!
    treepsy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne!! właśnie nigdy jeszcze nie jadłam wypieków dyniowych:) spróbuje takie zrobić w weekend!!

    OdpowiedzUsuń