środa, 30 października 2013

Dyniowe ptysie :)

Kochani to już ostatnia propozycja w ,,Maratonie Dyniowym ''.
Ptysie to pyszny, lekki, aromatyczny, chrupiący a zarazem kremowy deser, który fantastycznie się sprawdzi na każdą okazję.
 Potrzebujemy:
Ciasto:
  • -1 szkl. wody
  • -125g masła
  • -1szkl. mąki
  • -4 jajka
  • -1 łyżka kakao

Krem:
  • -250g serka mascarpone
  • -300ml śmietanki 36%
  • -1 szkl. puree z dyni
  • -3 łyżki żelatyny
  • -5 łyżek cukru pudru
  • - 1 łyżka ekstraktu z wanilii

 A teraz przedstawię Wam drugi sposób na puree z dyni.
Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy środek.
Następnie kroimy w kostkę i gotujemy na parze około 30 minut poczym blenderujemy i przekładamy na drobne sitko żeby odciekł sok.
Ciasto: 
1.Wodę gotujemy z masłem.
2. Następnie dosypujemy makę i mieszamy aż ciasto nabierze zbitej konsystencji i będzie odklejało sie od brzegów rondelka. 
3. Ostudzone ciasto mixujemy wbijając kolejno po jednym jajku - masa ma być gładką i lśniąca.
4. Dzielimy je na pół i do jednej z części dosypujemy kakao - mixujemy.
5. Przekładamy ciasto na przemian ciemne i jasne do worka cukierniczego z karbowanym końcem - dzieki temu wychodzi dwukolorowa kombinacja (możemy zrobić też ptysie w całości czekoladowe lub klasyczne jasne bez użycia kakao ) - i  wyciskamy okrągłe rozetki w odstepach 5cm.
6. Pieczemy w temp. 200 stopni około 20-30 minut.
Krem:
1. Serek przekładamy do miski i mixujemy z dynią.
2. W drugim naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem,wanilią i żelatyną-
(wcześniej żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku i czekamy aż ostygnie).
3. Dokładnie mieszamy ze sobą masę dyniową i śmietankową
(jeżeli krem jest zbyt wiotki to wstawiamy go na jakiś czas do lodówki )
4. Upieczone ciasto kroimy poziomo i nakładamy do środka krem.
5. Wierzch opruszamy cukrem pudrem.

Pozdrawiam

=Joy= xoxo




2 komentarze:

  1. Kiedyś bardzo lubiłam ptysie, ale po pewnym incydencie z ptysiem w roli głównej jakoś czuje lęk przed nimi;) Ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń